Vremea cãlduroasa şi rãzboiul cu cãpuşele

Fie cã pisica ta stã toatã ziua în apartament, fie cã hoinãreşte prin curte, în ambele cazuri putem vorbi de prezenţa paraziţilor externi. De cum a dat colţul ierbii, se ştie cã puricii şi cãpuşele stau la pândã în cãutarea unei gazde. În jur de 50% dintre pisicile care trãiesc în apartament ajung la medicul veterinar în urma infestaţiilor cu purici si cãpuşe.Acest lucru pare greu de crezut dar chiar dacã pisica nu iese din casa, putem aduce noi înşine în interior un purice, o cãpuşa, prin intermediul hainelor şi a încãlţãmintei.

Dacã avem impresia cã o cãpuşã micã este inofensivã ,ne înşelãm!Nu doar cã poate transmite multe boli (unele chiar letale) pisicii tale, dar şi tu poţi avea de suferit de pe urma lor.

Principalele boli care sunt transmise prin intermediul cãpuşelor sunt:

Borelioza sau boala Lyma: semnele clinice care anunţã prezenţa bolii sunt somnolenţa,lipsa poftei de mâncare, inflamarea articulaţiilor , eventuale probleme ale rinichiilor;

Ehrlichioza este o afecţiune caracterizatã prin anemie ;

Babesioza este o boala transmisã de cãpuşele care paraziteazã eritrocitele şi se manifestã prin anemie, febrã, hemoglobinurie, icter.

Cum ne protejãm felina de aceşti paraziţi periculoşi? În primul rând, pentru ca tratamentul aplicat pisicii infestate cu cãpuşe sã dea roade, trebuie sã fie aplicat la timp.Deparazitarea se face doar cu produse speciale pentru pisici cum ar fi pipetele, zgãrzi, şampoane şi şpray-uri antiparazitare, care conţin substanţe naturale ce nu vor afecta sãnatatea felinei.

Protejându-ne corect şi eficient animalele de companie,ne protejãm pe noi înşine, pentru cã bolile transmise de paraziţii externi ne pot afecta si pe noi.

Lasă un răspuns