Un bulgãraş simpatic, hamsterul pitic rusesc
Campbell cunoscut sub numele de hamster pitic rusesc, trãieşte în stepele şi în zonele semi-desertice ale Asiei Centrale si in dunele de nisip din China de N-E.

Acesta este sociabil, putand convietui fara probleme in acelasi spatiu cu alţi indivizi din aceeaşi specie, mai ales daca sunt obisnuiti cu acest lucru de mici.
Aspect
Hamsterii Campbell ating circa 10-12cm lungime si 40-50g greutate. Codita lor este foarte scurta iar labutele le sunt acoperite de blana. Hamsterii pitici Campbell au o durată de viaţă medie în captivitate de 18-36 de luni.
Crestere si ingrijire
Pentru cresterea lor in captivitate se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice.
Hamsterul Campbell trebuie să facă baie regulat în nisip sau praf de provenienţă vulcanică (ce se gaseste in comert sub numele de “nisip pentru Chinchilla”) pentru a-şi îndepărta sebumul şi umezeala ce se adună în blăniţa lor. Baile de nisip ajuta la mentinerea unei blani curate, stralucitoare si elastice.
Habitatul si Accesoriile
Custile cu doua sau mai multe nivele, sunt dotate cu scarite ce permit micilor rozatoare sa urce sau sa coboare intre acestea. Un aspect important este securitatea oferita de aceste tipuri de custi, si de aceea este indicat este indicat sa le verificati usitele.
- Cusca Nr. 415 B84,59lei
Fiind animale foarte active, hamsterii pot calatorii la distante de cativa kilometri, in salbaticie, pentru a gasi hrana.Este important deci ca, in captivitate, sa ii asigurati o cusca suficient de mare pe care sa o dotati si cu o roata pentru exercitii, care il va ajuta sa-si mentina o buna forma fizica.
Hrana
In afara de hrana speciala pentru hamster, fructele si legumele proaspete sunt foarte apreciate dar administrate in exces le pot crea probleme digestive si deranjamente stomacale. De aceea este bine sa fie administrate cu moderatie si in portii mici. Dintre fructe le puteti oferi: mar, para, piersica, pepene, banana. Totusi se va evita hranirea cu alimente dulci sau zaharoase (incluzand aici fructele si legumele cu continut mare de zahar) deoarece hamsterii Campbell sunt predispusi la diabet. Hrana li se va administra in 2 portii zilnice, una dimineata si una seara, atunci cand hamsterii sunt mai activi.

Apa proaspata nu trebuie sa lipseasca din cusca. Apa este recomandat sa se serveasca din recipiente speciale cu bila, deoarece daca aceasta va fi servita intr-un bol , exista riscul ca acestia sa se certe pe recipient si sa-l verse.
Hamsterii pitici rusesti, ca toate rozatoarele, au dintii incisivi ce cresc pe toata durata vietii. De aceea trebuie sa roada in permanenta ceva pentru a-si tocii incisivii. In acest scop le putem pune la dispozitie ramurele, fan uscat, biscuiti pentru caini sau blocuri minerale din magazinele de specialitate.
- Chipsi Fan Sunshine 4 kg61,09lei
- Belcuore Bloc Mineral Rozatoare4,39lei
Reproducere
Este recomandat ca perechile sa fie formate din pui deoarece hamsterii in varsta se pot lupta intre ei. Masculul va simti cand femela este fertila si se va cupla de cateva ori cu aceasta.
Perioada de gestatie a hamsterilor pitici rusesti variaza intre 18 – 21 zile. Acum este momentul sa facem curat in cusca deoarece dupa nastere nu vom mai putea umbla, existand riscul ca femela sa-si manance puii.