Singur acasă

Un câine nu este un simplu instrument, de care să te foloseşti şi apoi să-l abandonezi într-un colţ de cameră şi să-l faci uitat, nu este o bucată de mobilă, care nu se mişcă din loc orice ai face, nu se aseamănă nici măcar cu un autoturism, pe care îl laşi în garaj şi nu-ţi faci griji că ar putea strica ceva prin jur.

Un câine este o fiinţă care, la fel ca şi tine, are nevoie de dragoste, are sentimente, îi place să socializeze şi nu-şi doreşte absolut deloc să fie lăsat singur.

Câinii sunt, prin natura lor, animale care trăiesc în grup şi nu se simt bine dacă sunt izolaţi, însă, de cele mai multe ori, nu avem alte soluţii.

Câinele trebuie să se obisnuiască cu acest stil de viaţă, în care trebuie să locuiască şi de unul singur.

Ce se va întâmpla dacă nu iei măsuri:

  • Câinele va distruge aproape tot ce va găsi prin cameră;
  • Va lătra şi nu se va opri până nu te vei întoarce;
  • Va roade tot felul de lucruri, dar în special cele al căror miros se apropie cât mai mult de al tău (uşa pe care ai ieşit, îmbrăcămintea pe care a-i lăsat-o în urmă, canapeaua pe care obişnuieşti să stai);
  • Câinele va urina prin întreaga încăpere;
  • Câinele te urmează oriunde prin casă şi-ţi cere să-i oferi atenţie.

Este recomandat să începi prin a-ţi lăsa câinele singur pentru o perioadă scurtă de timp (5 minute). Înainte să pleci, oferă-i diverse jucării pe care să le poată roade şi

înlătură din cameră orice lucru la care n-ai vrea să ajungă acesta.

Când părăseşti încăperea, nu-i acorda o atenţie specială, doar laşi jucăriile jos şi închizi uşa fără să spui nimic

De asemenea, dacă va începe să zgârie (roadă) uşa, să latre sau să urle, nu interveni imediat! Altfel, va gândi că un asemenea comportament va fi recompensat de fiecare dată.

În plus, dacă în momentul revenirii vei găsi toată camera deranjată, nu are rost să-ţi cerţi câinele. Aminteşte-ţi că ceea ce face el este absolut normal şi nu îşi va da seama pentru ce este certat. Din contră chiar, acesta va ajunge să creadă că este pedepsit pentru faptul că a rămas singur, iar data viitoare se va simţi şi mai rău şi va produce mai multe ravagii.

Lasă un răspuns