Sfaturi utile de îngrijire a zebrei australiene

Zebra australiană (Taeniopygia guttata) este originară din ținuturile exotice ale Africii, Madagascarului, Noii Guinee, sud-estul Asiei, Australiei și a insulelor din Pacific. Zebrele australiene frapează atât prin coloritul viu al penajului, cât și prin trilurile emise. Pasăre de talie mică (circa 9-12 cm lungime), cu o greutate de 10-12 grame, zebra australiană prezintă un colorit de la roșu până la gri și ciocolatiu, cu alb. Coloritul nu diferă foarte mult între mascul și femelă, dar diferențierea sexelor se poate face pe baza culorii ciocului. Femelele prezintă ciocul de culoare portocalie, iar masculul, de culoare roșie.

Zebrele australiene necesită un spațiu de locuit destul de extins, cu atât mai mult cu cât de obicei sunt crescute într-o colivie sau volieră minim două păsări. Colivia sau voliera poate fi amplasată atât în apartament, cât și pe balcon, dar trebuie respectate câteva condiții esențiale: – nu expuneți coliviei în soare puternic, în locuri cu curenți de aer sau cu umiditate crescută; – evitați schimbările bruște de temperatură, deoarece pasărea are nevoie de o perioadă de aclimatizare; – evitați zgomotele puternice; – temperatura minimă tolerată este de 10-15 grade C și cea maximă de 38-40 grade C.

Din colovie, nu trebuie să vă lipsească: – un recipient pentru hrană ;

– un vas pentru apă, mai mult larg decât adânc;

– un bol mai larg cu apă proaspătă pentru scăldat;

– un cuib care întotdeauna va fi plasat în partea superioară a coliviei, umplut în proporție de 30% cu iarbă uscată.

De asemenea, pe podeaua coliviei se va pune o cantitate mică de fân pentru că zebrelor australiene le place să-și construiască singure cuibul; – leagăne; – bare pentru odihnă; – în jurul cuibului, se pot pune plante ornamentale. De asemenea, recipientele de apă și hrană se vor curăța zilnic, accesoriile din colivie și colivia se vor igieniza cel puțin o dată pe săptămână. Nu lăsați resturile alimentare de pe o zi pe alta întrucât multe dintre ele pot fermenta ușor provocând în urma consumului afecțiuni grave păsării. Boli și afecțiuni curente Zebrele australiene nu sunt scutite de boli parazitare, infecțioase sau de alimentație (nutriționale).

Stresul și condițiile inadecvate de creștere, în afara agenților patogeni specifici, sunt unele dintre cauzele care favorizează sau determină apariția îmbolnăvirilor. Multe dintre afecțiunile semnalate la păsările de colivie se agravează sever în decursul a 24 de ore. La pasărea sănătoasă, penajul este lucios și strălucitor, compact și bine atașat de corp. La pasărea bolnavă, penajul este zburlit, cu aspect neîngrijit, prăfuit.

Pasărea slăbește, evidențiindu-se osul sternului și se constată atrofia musculaturii adiacente. Ochii inflamați și prezența mucusului la nivelul nărilor pot fi semnele unei corize. Respirația dificilă indicată de mișcările în ritm rapid ale pieptului sau ale întregului corp se constată în afecțiuni respiratorii ca aspergiloza, psitacoza, acarioza. Procentul cel mai mare de mortalitate la păsările de apartament este determinat de afecțiunile digestive, bolile infecto-contagioase și traumatisme. Speranța medie de viață a zebrelor australiene este de 8-10 ani, în captivitate, și un pic mai mare (12-15 ani), în libertate.

Lasă un răspuns