Sfaturi de îngrijire a perușilor

Pe numele său științific „Melopsittacus undulatus” (perușul ondulat), acest mic papagal este o pasăre sociabilă, vioaie, curioasă și inteligentă. De regulă, un peruș în captivitate poate trăi până la 9-10 ani, dacă este perfect sănătos. Îngrijirea perușilor nu necesită multe ore pe zi iar primul lucru la care trebuie să te gândești este dimensiunea coliviei.

Pentru o pereche, ea trebuie să fie spațioasă, de preferat dreptunghiulară, și să permită o mobilitate mai mare a perușilor și eventual câte un mic zbor cu avânt, când nu pot ieși afară. Colivia trebuie să fie din oțel inoxidabil, să aibă atașate vase pentru mâncare și apă, precum și bare și eventual inele suspendate pe care micul membru al familiei să se poată cățăra și unde să-și poată găsi locul de dormit. Partea inferioară trebuie să aibă o tăviță detașabilă, pe care o puteți acoperi cu hârtie albă.

Hrana

Hrana perușului e formată de obicei din semințe de mei și combinații pe care le găsiți în magazinele de specialitate. Ca animal de companie, perușul va trebui protejat împotriva factorilor nocivi din casă: soare puternic, frig, zgomot mare, fum de țigară și aburi, miros de detergenți și parfum. Pot dezvolta boli respiratorii rapid.

De asemenea, monitorizați starea picioarelor (foarte fragile, se pot rupe când perușul nu aterizează cum trebuie sau se izbește de obstacole în casă), nasul și ciocul (să nu prezinte excrescente, secreții sau sângerări) și căderea penelor. Dacă năpârlirea e prea frecventă , e semn de boală. Apatia prelungită, lipsa poftei de mâncare, lipsa scoaterii vreunui sunet o perioadă îndelungată, picoteală sau somn prelungit – toate sunt semne că vizita la medic nu poate fi amânată. Dresajul lor poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Cheia e răbdarea – fără ea, el nu va înțelege nimic din intențiile stăpânului și poate rămâne sperios sau poate reacționa foarte urât atunci când acesta se apropie. Fiind animale de companie afectuoase, perușii știu să răsplătească atenția stăpânului, ciugulindu-i firele de păr de lângă ureche (atunci când se află pe umăr). E semnul lor de a spune „te iubesc”.

Ființe sociabile

Nu trebuie să uitați că, indiferent de comportamentul și temperamentul perușului, nu uitați că aceste animale de companie sunt ființe sociale și nu suportă izolarea și singuratatea. Așadar, chiar dacă v-a enervat ceva la el, nu-l separați de restul lumii, căci simte aversiunile foarte repede.

Lasă un răspuns