SELKIRK REX, pisicuţa ondulatã

ORIGINE SI ISTORIC

Una dintre cele mai noi rase feline, aceastã pisicã cu pãr cârlionţat provine dintr-o pisicã de casã, pe numele ei Miss DePesto of Noface, gãsitã într-un adãpost în Montana.

Rasa a fost fãcutã cunoscutã lumii de cãtre Jeri Newman din Livingston, Montana, în jurul anului 1987. Ea a explicat cã denumirea rasei provine de la numele unui lanţ muntos din Wyoming, dupã care a recunoscut cã, de fapt, pisicile Selkirk au primit acest nume dupã bunicul ei. Astfel, Selkirk Rex este singura rasã felinã care a fost denumitã dupã o persoanã.

DESCRIERE

Selkirk Rex are trãsãturile unei pisici mari, cu structurã osoasã solidã, asemãnãtoare din punct de vedere al conformaţiei cu rasa British Shorthair, capul este rotund, fãrã porţiuni plate, blana are un aspect pluşat, iar onduleurile sunt mari, fiind mai pronunţate la exemplarele cu pãr lung. Pisicile Selkirk sunt sãnãtoase şi viguroase.

Sunt incredibil de rãbdãtoare, iubitoare şi tolerante. Încã de la naştere, pisoii care vor avea pãr ondulat se pot distinge de cei cu pãrul drept datoritã mustãţilor cârlionţate. Acestea sunt fragile şi se pot rupe uşor pe mãsurã ce cresc în lungime.

Nici pãrul şi nici mustãţile nu se modificã pe parcursul vieţii pisicii, deci dacã acestea sunt cârlionţate la naştere, atunci îşi vor pãstra acest aspect şi la pisica-adult. Chiar dacã, mai târziu, blana poate apãrea ca având mai puţine onduleuri, pisica îşi pãstreazã gena care imprimã aceastã trãsãturã, ea fiind evidentã la nivelul mustãţilor.

URECHILE sunt demãrime medie, late la bazã, rotunjite spre vârf şi dispuse la o distanþã apreciabilã una egalã cu cea de la nivelul şoldurilor.

MEMBRELE suntmedii spre lungi, cu o struc-turã osoasã fermã şi proporţionale cu mãrimea corpului. Labele sunt mari, rotunde şi compacte, având câte 5 degete la cele anterioare, şi câte 4 la cele posterioare.

COADA are o lungimemedie, direct proporþionalã cu cea a corpului. Este destul de latã la bazã, dar vârful nu este nici teşit, nici ascuţit.

de cealaltã. Ideal, acestea se vor încadra perfect în conturul rotund al capului. În cazul în care sunt prezente, smocurile de pãr sunt ondulate.

OCHII sunt mari,rotunzi, dispuşi la o distanþã apreciabilã unul de altul. Ei nu trebuie sã fie migdalaţi sau sã aibã formã ovalã, iar colţurile lor interioare şi exterioare se aflã la acelaşi nivel.

CORPUL este demãrime medie spre mare şi bine proporţionat. Torsul are un aspect dreptunghiular din cauza masei musculare substanţiale, dar nu este lung. Spatele este drept, cu o uşoarã ridicãturã spre partea dorsalã. Lãţimea la nivelul umerilor ar trebui sã fie egalã cu cea de la nivelul şoldurilor.

BLANA poate fi lungãsau scurtã. Diferenþele de lungime sunt cel mai evidente la nivelul cozii si al „gulerului”. La exemplarele cu pãr scurt, blana de pe coadã are aceeasi lungime ca cea de pe corp (2,5 – 5 cm), iar onduleurile de pe coadã au un aspect pluşat şi sunt dispuse uniform în jurul acesteia. „Gulerul” are aceeaşi lungime ca blana.

La exemplarele cu pãr lung, onduleurile de pe coadã sunt zburlite, iar. „gulerul” este mai lung. Atât blana scurtã cât şi cea lungã este finã, compactã şi bineînþeles ondulatã.

Este densã şi plinã, fãrã zone golaşe sau prea puţin acoperite de pãr. Este zburlitã şi nu trebuie sã aibã un aspect neted sau sã fie lipitã de corp.

PERSONALITATE

Temperamentul pisicii Selkirk le reflectã pe cele ale raselor folosite pentru formarea şi evoluţia acesteia. Astfel, aceste pisici moştenesc caracterul uşor delãsãtor şi rezervat al pisicilor British Shorthair, firea afectuoasã a Persanelor şi temperamentul jucãuş al Exoticelor. Sunt foarte rãbdãtoare, tolerante şi iubitoare.

Aceastã rasã nu este compatibilã cu un tip de stãpân rigid şi foarte organizat.

Lasă un răspuns