Primul acvariu? …iata ce trebuie sa stii!

Tocmai ai achizitionat un acvariu si astfel ti-ai indeplinit un vis mai vechi, dar in ce consta instalarea propriu-zisa a acestuia?

Produse necesare pentru startare:

●Substrat ( fertilizator plante, pietris/nisip );

●Decoruri naturale/ artificiale;

●Sistem de filtrare;

●Incalzitor;

●Sistem de iluminare;

●Pompa de aer;

●Solutii intretinere apa;

●Teste de masurare pentru

parametrii apei.

●Produse pentru curatenie acvariu(aspirator, bureti, raclete, magneti, etc);

         

Primul pas, gasirea locului potrivit

Gasirea locului potrivit pentru acvariu merita toata reflectia fiindca, odata umplut cu apa, deplasarea acestuia va fi mai dificila. In functie de spatiul pe care il avem la dispozitie dar si de pestii pe care ii vom achizitiona, vom alege acvariul de dimensiunile potrivite.

Acvariul se pozitioneaza departe de zonele cu trafic intens (usi, culoare de trecere ), surse de curent electric, aparatura electronica, ferit de lumina directa a soarelui (pentru a preveni aparitia algelor).

        ●Al doilea pas, suport bun

Cuvele din sticla sunt fragile, orice denivelare poate cauza dezechilibre supunand sticla unui punct de presiune care o poate fisura.Acest fenomen poate fi evitat plasand acvariul pe o suprafata plana, rezistenta. In plus, pentru o siguranta sporita, se recomanda plasarea unui pad antisoc sub acvariu.

       ●Al treilea pas, instalarea pas cu pas

Dupa ce ne-am asigurat ca am gasit locul ideal pentru amplasarea acvariului, vom incepe  instalarea acestuia.In general acvariile vin deja echipate cu sisteme de iluminat, incalzitor si filtru.

Sistemul de iluminare poate fi integrat in capacul acvariului sau poate fi suspendat deasupra.

Acvariile deschise cu lămpi suspendate permit cresterea unor plante cum ar fi Semiemers si inflorirea lor.

Din punct de vedere al sursei de lumină putem avea: leduri si neoane.

Neoanele sunt cele mai folosite, sunt accesibile, relativ economice si oferă o multitudine de spectre în functie de necesitățile acvariului. Acestea sunt standardizate pe anumite puteri, lungimi și grosimi.

În general, pentru acvariile de apă dulce se folosesc neoane cu o intensitate până în 8000 K – 10000 K..

Ledurile sunt o alternativă care te ajuta sa economisești energie și ocupa un spatiu redus. In plus, ele au o durata de funcționare mai mare și nu se încalzesc foarte tare.

Filtrele se impart in doua categorii:

Interne, acestea se introduc in totalitate in apa si se recomanda la acvarii de pana la 100 L.

Externe, fata de cele interne acestea sunt mai practice, deoarece nu ocupa din spatiul alocat pestilor din acvariu si se intretin mult mai usor.

Incalzitorul, acesta are rolul de a mentine o temperature constanta in acvariu (25-27 °C ). Temperatura are rolul de a regla  cresterea animalelor si a vegetalelor, influentand cantitatea de oxigen dar si alti numerosi factori deosebit de importanti.

Pompa de aer, are rolul de a introduce aer atmosferic in apa acvariului prin intermediul unui furtun si a unui difuzor de aer (piatra/perdea). Aceasta se monteaza in afara acvariului deasupra nivelului de apa.

    ●Al patrulea pas, decorul potrivit si popularea acvariului

Nisipul/pietrisul trebuie spalat in mai multe ape inainte de a fi pus in acvariu. Decorurile/plantele se monteaza cu grija inca de la inceputul amenajarii acvariului.

Inainte de a achizitiona pestii cu care vom popula acvariul, trebuie sa cunoastem clasificarea lor si cateva reguli de baza. Se recomanda achizitionarea pestilor abia dupa ce acvariul s-a startat(apa este ciclata si pregatita pentru noii locatari.Timpul estimate de ciclare al apei este de aproximativ 14 zile).Acvariul trebuie sa fie aerisit, nu trebuie incarcat cu prea multe plante, elemente de décor si cu multi pesti.Calculul estimativ este de 1 cm de peste adult/litru de apa.

Important: Intretinerea acvariului, se face prin schimburi de apa, in proportie de maxim 30 % din capacitate, iar materialele filtrante se spala intotdeauna in apa luata din acvariu, pentru a preveni pierderea bacteriilor bune.

Pentru a avea un acvariu sanatos este necesar sa verificam periodic parametrii apei, factori importanti ce ne indica diverse probleme ce pot aparea in acvariu(nitriti prea multi- apa toxica, PH marit/scazut, duritate marita/scazuta etc).

Dupa achizitia pestilor, trebuie sa ne orientam dupa ce tip de hrana  trebuie sa le oferim acestora. Mancarea trebuie sa fie cat mai naturala si sa varieze in functie de specie.

Lasă un răspuns