Peşti din Asia de Sud-Est

Nume comun: rechinul argintiu.

Nume ştiinţific: Balantiocheilos melanopterus.

Aria de răspândire: Asia de Sud-Est.

Întreţinere: uşoară, se adaptează diferitelor tipuri de apă, temperatura ideală: 24-26 grade C.

Observaţii: Este un peşte pentru începători? Nu chiar, fiindcă, deşi se menţine uşor, acest peşte atinge 35 cm la maturitate şi apreciază viaţa în bancuri! Un bazin de 600 l este deci un minimum pentru o menţinere reuşită. Şi totuşi, este o specie destul de bine vândută în comerţ, regăsindu-se foarte rar într-un acvariu pe deplin adaptat taliei sale.

Nume comun: kuhli sau grindel-şarpe.

Nume ştiinţific: Pangio kuhlii

Aria de răspândire: Asia de Sud-Est.

Întreţinere: uşoară, apă mai degrabă dulce şi acide, dar se aclimatizează fără probleme şi altor parametri, temperatură de 26 grade c.

Observaţii: în ciuda apelativului “şarpe”, acest peşte liniştit nu are nimic de-a face cu teribilele reptile! Din contră, este bine de ştiut că această specie apreciază viaţa în grup (minimum 5-6 indivizi) şi că este activ mai ales seara şi noaptea! Pentru a găzdui un asemenea peşte trebuie să amenajaţi spaţii umbroase şi să procuraţi refugii adecvate: rădăcini, pietre etc. Fără acestea, peştii vor rămâne ascunşi toată ziua!

Nume comun: grindel-clovn.

Nume ştiinţific: Chromobotia macracanthus.

Aria de răspândire: Asia de Sud-Est.

Întreţinere: medie, pH: între 6,5 şi 7, duritate slabă spre medie, temperatură: 25-28 grade C.

Observaţii:Un peşte foarte popular! Dar, deşi este foarte drăguţ, există un detaliu foarte important: apreciază nu numai viaţa în grup (minimum 5-6 indivizi) dar, mai ales, atinge o talie de 40 cm la marturitate! De aceea, nu îl vom regăsi într-un bazin cu un volum mai mic de 100 litri. Pentru o menţinere bună, grindelul-clown ar trebui menţinut într-un bazin de minimum 600 litri. Această specie este frecvent vândută pentru a lupta contra melcilor acvatici, pe care adoră să-i mănânce!

Nume comun: Botia zebră

Nume ştiinţific: Botia striata.

Arie de răspândire: India de Sud.

Întreţinere: relativ uşoară, temperatura ideală: 23-26 grade C, pH: 6.0- 8.0, dGH: 5.0- 12.

Observaţii: Acvariul trebuie să aibă un volum de minimum 100 litri, bine plantat, cu multe locuri de refugiu. Este un peşte dominant şi de aceea este recomandat să nu fie găzduit singur. De asemenea, nu ar fi indicat să coabiteze alături de corydoras. Nu este deloc pretenţios în ceea ce priveşte hrana, mâncând aproape orice.

 Nume comun: Zebra aurie.

Nume ştiinţific: Botia histrionica.

Arie de răspândire: India şi mai rar Thailanda.

Întreţinere: medie, pH 6.5- 7.2, apă dulce, cu o temperatură de 25- 28 grade C.

Observaţii: Este un membru placid al genului Botia, gregar şi curios, potrivit într-un acvariu de tip comunitar, alături de alţi 3-5 indivizi. Peştii pot fi văzuţi mai frecvent în timpul zilei, dacă acvariul este mai spaţios, şi mai voluminos. Ca şi hrană, aceşti peşti acceptă o alimentaţie de calitate în special sub formă de fulgi.

Nume comun: grindelul sconcs.

Nume ştiinţific: Yasuhikotakia morleti sau Botia morleti.

Arie de răspândire: Cambodgia, Laos, Thailanda.

Întreţinere: medie, pH: 7.0, apă dule şi uşor acidă, dGH: 12, şi o temperatură ideală cuprinsă între 26 şi 30 de grade C.

Observaţii: acest peşte necesită un acvariu spaţios, cu un nisip fin, multe locuri de refugiu, şi multe plante. Ca şi hrană, peştele nu este prea pretenţios, preferând hrană congelată, larve de ţânţari, daphnia, moluşte etc. 

Lasă un răspuns