Nutriția corectă penru pisica ta

De multe ori, mentalitatea noastră în ceea ce privește felul de hrană la care au acces pisicile lasă de dorit. În multe gospodării, pisica nu este tratată ca un animal de companie, care are dreptul la hrană și la îngrijire adecvate, ci ca un animal semisălbatic, care trebuie să ne scape de rozătoare și să-și procure singură mâncarea sau să fie hrănită cu ceva resturi de la masă.

Citește atent eticheta!

Una dintre primele reguli de bază în ceeea ce privește alegerea hranei potrivite pentru pisică este citirea cu atenție a etichetei produsului pe care vrei să-l cumperi. Chiar dacă nu vei recunoaște toate ingredientele hranei și scopul folosirii lor în prepararea acesteia, măcar poți face o comparație între diversele produse similare.
Apoi, este foarte bine să rămâi fidel firmelor deja consacrate în domeniul nutriției animalelor de companie, care au avut resurse pentru cercetarea și îmbunătățirea calității produselor vândute. Alternativa oferită de firmele mici sau necunoscute este uneori riscantă, din cauza lipsei garanției unui control calitativ sever și din cauza lipsei de experiență și de cercetare. De multe ori, noile produse pot fi foarte bune, dar este recomandat să nu faci teste pe propria pisică. Așteaptă dacă vrei până când companiile au rezultatele testelor făcute de ele însele.

Hrană potrivită

Și, nu în ultimul rând, hrănește pisicuța cu mâncare potrivită pentru vârsta și stadiul de dezvoltare, dar și de starea sa de sănătate. Pisoii au nevoie de o formulă de creștere, iar până la vârsta de trei luni, aceștia vor primi mai multe mese pe zi, iar de la vârsta de 8-9 săptămâni, pot fi trecuţi, gradual, la o dietă destinată adulţilor. La vârstă adultă, pisicile pot fi hrănite dimineaţa şi seara și au nevoie de o formulă „light” (cu o cantitate proteică mică), în timp ce felinele obeze sau predispuse la îngrășare la o hrană hipocalorică (mai multe detalii despre dieta hipocalorică poți citi în numărul 107, din iulie- august 2010, al revistei Pisica).  Este bine să ştii că pisicile îşi reglează singure cantitatea de hrană necesară, aşa încât nu va fi nevoie să micşorezi porţia de mâncare decât dacă observi că delicata pisicuţă începe să devină gurmandă şi ia nepermis în greutate.
Pisicile bătrâne, în schimb, nu este indicat să consume prea multe calorii, aşa că vor fi hrănite de două ori pe zi, şi li se va asigura apă în permanenţă. Acesta este cazul pisicilor cu vârsta peste 7-8 ani. Acum încep să apară schimbări ale metabolismului şi, în acelaşi timp, pisicile sunt predispuse diabetului, hipertiroidismului, blocajului renal şi bolilor care afectează dentiţia.
De asemenea, pisicile gestante sau cele care alăptează vor fi hrănite tot cu o formulă de creștere, datorită necesarului mărit de elemente nutritive. În orice caz, pe parcursul timpului, pisica va trece la diferite tipuri de hrană, de aceea este bine să întrebi un specialist sau medicul veterinar când și dacă este momentul ca ea să treacă la formula „light” sau „senior”.

Dietă specială

Dacă este cazul, trebuie să urmezi neapărat sfatul veterinarului atunci când pisicii îi este recomandată o anumită dietă.  Dar, mai ales, trebuie să fii sigur că înțelegi „de ce” și, mai ales, „cât timp” trebuie să dai pisicuței dieta respectivă. Uneori, proprietarii de pisici nu înțeleg motivul pentru care veterinarul le-a prescris un anumit tip de mâncare, așa că nu înțeleg riscurile la care supun pisicuța în cazul în care nu vor da curs acestei diete. Dacă pisica suferă de insuficiență renală, sigur nu își va reveni doar cu hrana constând în resturi de la masa ta și cu bucăți de șuncă, de exemplu.

O altă regulă este de a nu folosi un singur tip de hrană, pentru a evita ca pisica să devină dependentă de acesta și, implicit, să nu devină sensibilă la variații ale tipului de hrană. Întotdeauna, când vrei să schimbi mâncarea unei pisici ce a fost obișnuită cu un singur tip de dietă, începe prin a amesteca puțin câte puțin din hrana nouă în cea inițială. Schimbarea tipului de harnă trebuie făcută progresiv, pentru nu va afecta stomacul și așa sensibil al pisicuței tale.

Hrana umedă

Avantajul conservelor sau al hranei umede este că au o perioadă de valabilitate forte mare. Pisicilor le place de obicei gustul și combinația de arome în cazul conservelor este delicioasă. Conținutul de carbohidrați este mai mic decât la hrana uscată, însă contțnutul de apă este foarte ridicat, în general situându-se la peste 70 de procente.
Și prețul acestui tip de hrană este mai mare decât al crochetelor, așa că, dacă dorești să folosești acest tip de hrană pentru pisica sau pisicile tale, trebuie să ții cont și de acest aspect. Dacă ai mai multe pisici, poți cumpăra conserve mari, pe care să le împarți fiecăreia, în cazul în care toate pisicile acceptă aceeași aromă.
Dacă ai o singură pisică, nu încerca să faci economie cumpărând conserve mari, deoarece hrana care va sta în frigider sigur nu va mai fi așa de apreciată, comparativ cu o altă conservă abia deschisă.

Reguli de hrănire

Întotdeauna, hrana care a fost ținută în frigider va fi lăsată să ajungă la temperatura camerei, după deschidere. Hrana rece ca gheața sigur va duce la un deranjament gastric, nemaipunând la socoteală faptul că o bucată înghețată din această hrană va fi un motiv foarte bun de respingere de către pisică.
În orice caz, odată desfăcută, conserva va trebui ținută acoperită (cu capac), în frigider și va trebui consumată în maximum două zile.
Specialiștii susțin că ar fi bine ca, periodic, săptămânal dacă se poate, să fie introduse în meniul pisicii una sau dou mese de hrană umedă (conserve), dar dieta principală să rămână hrana uscată, crochetele.

Nu o hrăni din farfuria ta!

Nu hrăni pisica cu mâncarea pe care o mănânci tu, fiindcă nu întotdeauna alimentele pe care noi le folosim pentru a ne prepara hrana sunt bune şi pentru pisici. Pentru a avea o pisică sănătoasă, evită să-i oferi alimente precum: roşii, usturoi, ceapă, cartofi cruzi, pulpă de strugure sau ciocolată (aceasta din urmă fiind toxică pentru pisică). Fiecare dintre acestea au efecte adverse specifice asupra pisicilor, de aceea este indicat să te orientezi către hrana de calitate, pe care o poţi procura din magazinele de specialitate. De asemenea, laptele de vacă, nefermentat mai ales, poate provoacă pisicilor diaree, lucru foarte neplăcut pentru toată lumea. O altă recomandare este să nu-ți hrănești niciodată mâța cu mâncare destinată câinilor sau cu legume.

Lasă un răspuns