Egipteana Mau- În umbra piramidelor

Istoricul rasei

Istoria acestei rase este de-a dreptul fascinantă și atât de veche încât își pierde rădăcinile în negura vremurilor anticului Egipt. De fapt, Egipteană Mau este considerată a fi descendenta directă a primelor pisici domesticite de om.

Scrierile literare, picturile și statuetele, datând din jurul anului 1400 î.Ch., demonstrează că existau asemenea pisici punctate încă de pe timpul faraonilor. Se presupune ca Egiptenele Mau ar fi chiar urmașele pisicilor sacre, divinizate de egipteni și reprezentate pe zidurile piramidelor.

Adepții cultului pisicii credeau că aceste mici feline ar fi întruchipări ale zeiței Bastet. De asemenea, un papirus datând din jurul anului 1100 î.Ch. îl reprezenta pe zeul Ra sub înfățișarea unei pisici pătate, decapitând șarpele Apep – simbolul răului la egipteni.

O pictură datând din anul 1400 î.Ch., descoperită într-un mormânt egiptean din Teba, reprezintă o pisică punctată care aduce o rață unui vânător, fapt care dă de înțeles că micile feline nu erau doar divinizate, ci jucau și un rol important în viața de zi cu zi a locuitorilor Egiptului.

Timp de mai multe secole, descendenții domesticiți ai pisicii sălbatice africane (Felis lybica ornata)

au continuat să trăiască netulburate în umbra piramidelor. Istoria modernă a rasei începe abia după al doilea război mondial, când prințesa rusă Natalia Trubețkaia primește în dar trei asemenea pisici de la un demnitar din Cairo. În anul 1953, prințesa pleacă în Statele Unite luându-și cu ea și pisicile, Liza, Baba, o femelă silver, și puiul lor Jojo, de culoarea bronzului. Aceste trei exemplare sunt primele pisici din crescătoria înființată de prințesă- numită ”Fatima Cattery”- fiind totodată și strămoșii tuturor exemplarelor din rasa Egipteană Mau de astăzi.

În Statele Unite, crescătorii menționează procentul de sânge ”Fatima Cattery” alături de numele pisicilor lor. În ultimii ani, au sosit în SUA alte exemplare pe linii sangvine noi, atât din Egipt, cât și din India, ceea ce a permis revigorarea rasei.

Descriere generală

Egipteana Mau este o pisică de talie medie, cu corpul grațios și musculos, mai mică decât Europeana dar mai mare decât Orientala. Capul are forma unui trunchi de piramidă triunghiulară, fără suprafețe plane, purtând pe frunte desenul ”M” tipic tabby. Nasul formează un unghi mic cu fruntea, dar fără stop evident. Botul nu trebuie să fie nici scurt, nici ascuțit. Urechile sunt medii, plasate depărtat una de cealaltă, în armonie cu forma feței, cu vârfurile rotunjite și cu bază largă.  

Ochii sunt migdalați, mari și ovali, iar coada are o lungime medie, proporțională cu corpul. Părul este scurt, fin și mătăsos, cu pete negre, dese, dispuse regulat pe o blană cu desen tabby, inclusiv pe abdomen, acestea din urmă fiind denumite ”vest buttons” (nasturii de la vestă).

Temperament Supranumită deseori ”leopardul de salon”, Egipteana Mau este o pisică agilă, căreia îi place să sară, să alerge, să fie activă și curioasă. În familie, este sociabilă, afectuoasă și jucăușă, preferă jocul de-a vânătoarea și nu-i place să fie ținută mult în brațe, însă are tendința de a se atașa în mod deosebit de unul dintre membrii familiei. Poate manifesta oarecare neîncredere față de persoanele străine, încercând să se ascundă la apariția acestora. Destul de tăcută, miaună mai ales pentru a cere de mâncare, fiind uneori foarte lacomă. Spre deosebire de alte rase, masculii au tendința de a fi mai independenți decât femelele, care sunt mai puțin active.

Puii sunt foarte neastâmpărați și jucăuși și se obișnuiesc rapid cu mediul în care s-au născut. Pisica din această rasă învață rapid să accepte zgarda și lesa, dacă este obișnuită cu ele de mică și are tendința de a-și urma stăpânii atunci când aceștia se înepărtează de casă pentru a face o plimbare. Are un simț puternic al proprietății unui anumit teritoriu și este, prin urmare, foarte potrivită pentru a trăi într-o casă cu curte. Poate trăi însă și în apartament, dacă are spațiu suficient și dacă i se acordă destulă atenție.

Îngrijire

Grație robei sale scurte, Egipteana Mau nu necesită decât un periaj o dată pe săptămână. Pentru a reda strălucirea blănii, o putem ”mângâia” cu o bucată de piele de căprioară umedă.

Standard

Corpul: de lungime medie, grațios și musculos.

Capul: are forma unui trunchi de piramidă triunghiulară, fără suprafețe plane, purtând pe frunte desenul ”M” tipic tabby. Nasul formează un unghi mic cu fruntea, fără stop evident.

Urechile: sunt bine devoltate, ușor ascuțite la vârf și depărtate.

Ochii: migdalați, mari și vioi.

Membrele: posterioarele sunt mai lungi decât cele anterioare, iar labele sunt ovale.

Coada: este de lungime medie, proporțională cu corpul.

Blana: este deasă, elastică, lucioasă și cu părul superficial de lungime medie.

Culorile

La Egipteană Mau, sunt admise trei varietăți de culoare: silver (pete negre pe fond argintiu), bronz (pete închise pe fond maro-auriu) și smoke (rădăcina firului de păr deschisă la culoare și vârfurile gri închis, dar petele vizibile clar). Petele trebuie să fie numeroase, bine repartizate și în contrast cu restul blănii, cu gambe tabby, coada cu inele perfect vizibile și cu vârful mai închis. Pe frunte trebuie să existe ”M”-ul caracteristic.

Lasă un răspuns