De la “cersetor” la prinţ

Transformarea unei pisici luate de pe stradă într-una exclusiv de apartament nu este foarte dificilă dar necesită timp şi răbdarea din partea ta. Trebuie să ţii cont că pisicile sunt fiinţe care îşi desfăşoară viaţa pornind de la anumite deprinderi şi că viaţa de cartier i-a creat o anumită rutină de care cu greu se va debarasa.

Înainte de a aduce pisica în casă trebuie să fii sigur că ai tot ce-ţi trebuie pentru ca pisica să se poată adapta mai uşor: acces la un loc unde să aibă întotdeauna hrană şi apă proaspătă, o litieră, un loc unde să-şi ascută ghearele.

De asemenea, este necesar să găseşti o soluţie pentru consumarea energiei folosite de obicei pentru exersarea instinctului ei de vânător. Aceasta înseamnă că trebuie să te joci cu ea cel puţin o dată sau de două ori pe zi.

Aceste pregătiri fiind făcute, trebuie doar hotărât faptul că, în ziua în care pisica va intra în casă, ea nu va mai ieşi foarte des. Va deveni o pisică de apartament şi va căpăta, în timp, deprinderile caracteristice.

Nu trebuie să cedezi în nici un fel dorinţei ei de a „evada„, pe care şi-o va manifesta zgomotos.

Dacă asiguri pisicii o şedere plăcută în casa ta, perioada de tranziţie va fi mai uşoară şi pentru ea şi pentru tine. Fii atent la momentul când, după ce a încercat să iasă pe uşa, se îndepărtează de aceasta. Recompenseaz-o printr-o mângâiere, printr-o delicatesă care îi place mult sau, pur şi simplu, joacă-te cu ea. Dacă, în schimb, vei face în aşa fel încât uşa să devină un obiect neplăcut pentru pisică, vei reuşi să scapi de mieunatul jalnic prin care te anunţă că vrea să iasă.

Folosirea jocurilor pentru recompensare sau pentru distragerea atenţiei pisicii poate avea ca scop şi un uşor dresaj al acesteia. Învaţ-o mici trucuri – jocuri care vă plac amândurora.

Aceste episoade repetate vă vor împrieteni mai repede, iar pisica va avea mai mult de lucru, uitând de vechile tabieturi. Când perioada critică a trecut, după ce pisica s-a obişnuit cu viaţa din casă, îi poţi permite să petreacă mici intervale de timp afară. Plimbatul în lesă este şi el un obicei care, odată devenit frecvent, îi va permite pisicii să-si viziteze locurile favorite din apropierea casei.

Lasă un răspuns