Cum îngrijim cainele iarna?

Indiferent de rasă sau de vârstă, câinii vor simţi din plin venirea sezonului rece. Este de datoria ta ca stăpân să-l ajuţi să depăşească mai uşor discomfortul iernii, acordându-i în această perioadă o atenţie şi o îngrijire deosebită.

De ce tremură câinele meu: de frig sau oboseală?

Câinele tău tremură? Acest lucru poate avea multiple explicaţii dar motivul cel mai des întâlnit este frigul. În acest caz, trebuie să ieşi mai des la plimbare cu câinele şi să-l îmbraci bine când îl scoţi afară. Câinele este un animal homeoterm, adică, pentru a se simţi bine, trebuie să-şi menţină temperatura corpului constantă. Câinii cei mai sensibili la frig sunt cei de talie mică. Aşa că nu ezita şi procură-le îmbrăcămintea de sezon: vestă, cizmuliţe şi nelipsita hăinuţă impermeabilă. Foarte vulnerabili în faţa temperaturilor scăzute mai sunt şi câinii cu blana scurtă, cei tineri, bătrâni şi cei bolnavi.

Hainele pentru câini sunt uneori considerate o cochetărie a stăpânului şi nu un accesoriu cu adevărat util. Însă trebuie să ştii că nu toate rasele de câini reacţionează la fel în faţa frigului. Astfel, un Husky se va acomoda mai uşor cu temperaturile scăzute şi cu capriciile iernii în comparaţie cu un Yorkshire.

În alegerea hainelor este esenţial să cunoşti foarte bine măsura câinelui. Aceasta se ia de la baza gâtului până la începutul cozii (însă nu trebuie să o depăşească).

Pentru câinii de talie mare, există în pet-shopuri îmbrăcăminte ajustabilă confecţionată în sistemul şeilor pentru cai. Unele hăinuţe pot fi prevăzute cu o bandă reflectorizantă pentru ca animalul să fie vizibil de către conducătorii de autovehicule.

În ceea ce priveşte încălţămintea, cel mai util accesoriu este constituit de cizmuliţele care îi vor proteja pernuţele picioarelor de sarea împrăştiată pe drum pentru topirea zăpezii. Aceasta îi poate provoca iritaţii sau răni la nivelul membrelor.

În magazinele specializate există în prezent o ceară specială menită să-i protejeze picioarele. Aceasta nu este toxică, nu creează alergii, previne zgârieturile, arsurile, uscarea şi crăparea pielii.

Hrăneşte-l corect în timpul iernii!

În zilele noastre alimentaţia a devenit un factor important pentru câine deoarece, datorită sedentarismului, acesta a început să-şi piardă capacitatea de auto suplimentare.

Greşelile alimentare îi pot provoca tulburări ale organismului pe termen scurt, mediu sau lung. Câinele are nevoie de o alimentaţie completă (care conţine nutrimentele necesare) şi echilibrată adică administrată în proporţiile adecvate.

Un câine care iese mult timp afară trebuie să compenseze efortul şi pierderile de energie datorate frigului, deci trebuie să i se mărească raţia alimentară.

Dacă stă în curte trebuie să aibă un coteţ bine protejat de vânt şi de intemperii şi trebuie să fie obişnuit progresiv cu schimbările de temperatură încă din timpul toamnei. Dacă-i laşi apa şi  mâncarea afară, verifică cât poţi de des să nu fie îngheţate. Nu uita să-i oferi o hrană de bună calitate şi să-i măreşti cantitatea de materii grase pe timp de iarnă. Dacă este foarte frig, bagă-l în casă.

Acordă o atenţie deosebită alimentaţiei deoarece astfel, animalul tău va avea o sănătate mai bună, o viaţă mai liniştită şi o speranţă de viaţă mai mare.

Lasă un răspuns