Cum alegi colivia potrivită pentru peruși

Unul dintre principiile de bază ale proprietarului unui peruș este ca acesta să aibă un spațiu de viață adecvat. Pe piață, există o sumedenie de modele de colivii de unde poți alege iar ca locație de amplasare a acestora este bine să eviți zonele din apropierea ferestrelor și a balconului, dar orientează-te totuși spre o zonă activă a casei, unde perușul să poată socializa.

Cei mai mulți dintre proprietarii de peruși își țin păsările în colivii dar, dacă ai spațiu suficient, îți poți permite să cumperi o volieră. Este important să acorzi perușului spațiu suficient pentru zbor și să-i permiți să facă asta la o anumită oră a zilei. Fiind păsări foarte vioaie și active, perușii au nevoie de o colivie cât mai spațioasă. În colivie, trebuie să existe cât mai mult suporturi, pe care pasărea să se poată cățăra și odihni. Colivia trebuie să aibă minimum 35 cm lungime, 20 cm lățime și cel puțin 40 cm înălțime. Orice dimensiune mai mică va fi în defavoarea locatarului.

Coliviile pot fi împărțite în două categorii: cele folosite de posesorii obișnuiți de peruși și cele preferate de crescători. De-a lungul timpului, designul coliviilor nu s-a schimbat foarte mult, aspectul cel mai important fiind reprezentat de dimensiuni, care trebuie să fie cât mai mari cu putinţă. Este foarte important să alegi o colivie ușor de curățat cu suficient spațiu de zbor, de preferat cele rectangulare, în locul celor înalte, de formă circulară. Interiorul necompartimentat va oferi spațiul necesar atât zborului cât și cățăratului, demn de reținut fiind faptul că lăţimea coliviei este la fel de importantă ca şi înălţimea ei, cupola rotundă având mai mult rol decorativ.

Modelele disponibile în pet-shop-uri sunt, în mare parte, cromate, ceea ce le face mai ușor de întreținut și elimina posibilitatea ruginirii. Există, însă, și colivii colorate, lucru care permite asortarea acesteia cu interiorul camerei.

O investiție foarte bună o reprezintă coliviile duble, deoarece acestea au componente care pot fi dezasamblate, permițând atât separarea unui anumit grup de peruşi, cât şi folosirea întregului spaţiu. Barele metalice trebuie să fie bine finisate și cromate, iar înăuntru nu trebuie să fie niciun obiect contondent, pentru ca pasărea să nu se rănească. Fiind păsări comunicative și curioase, perușii nu se mulțumesc numai să audă vocile stăpânului ci vor să și vadă tot ceea ce se petrece în jurul lor. Ideale pentru acest lucru sunt coliviile metalice, care nu permit crearea unui mediu propice pentru proliferarea paraziților, dar care au dezavantajul că atrag praful, iar penele păsărilor cad în afară. Din cauza acestui lucru, este necesară acordarea unei atenții sporite igienei locului. Dacă ai mai multe colivii, plasează-le pe stative înalte, pentru a avea mai ușor acces la ele, pentru a le curăța de pene, semințe și diverse impurități.

Cele mai reușite modele de colivii sunt prevăzute cu bețe pe care păsările pot ateriza și cu recipiente pentru hrană și apă, care pot fi prinse pe barele laterale sau fixate prin dispozitive adecvate, ce se găsesc în pet-shop-uri. O metodă eficientă pentru a împiedica semințele să cadă din colivie este învelirea bazei acesteia cu un material plastic, însă coliviile moderne sunt prevăzute cu panouri laterale demontabile, din plastic transparent, care servesc aceluiași scop.

Colivia nu va fi așezată direct sub influența razelor solare și nici în curent.

Jucăriile sunt și ele foarte importante pentru peruși, la fel ca și rămurelele pe care aceștia își vor exersa gheruțele și ciocul, însă nu trebuie să exagerezi şi să umpli colivia, restrângându-i spaţiul de manevră. În general, un leagăn şi câteva bare fixe, alături de un baton cu semințe care să îi ofere perușului plăcerea de a ciuguli vor fi de ajuns pentru a-l face să se simtă bine.

Perușul este unul dintre cei mai comuni papagali de companie, originar din Australia, fiind răspândit pe tot teritoriul acestui continent. Există peste 5 milioane de exemplare de peruși răspândiți în toată lumea. Denumirea științifică a perușului este Melopsittacus undulatus (papagalul ondulat comun). Perusul pe care îl întâlnim astăzi a fost creat de ornitologii din Marea Britanie. Masculii au nările colorate în albastru, iar femelele le au de culoare pielii. Sunt păsări care se pretează foarte bine la viața în captivitate, fiind foarte populare, datorită culorilor vii și a temperamentului vesel și afectuos. Sunt păsări mici și curate, foarte ușor de întreținut, care au nevoie de multă afecțiune din partea stăpânului. Fiind mari iubitori de apă, este bine să se introducă în colivia perușilor o tăviță de 4-5 cm adâncime, plină cu apă proaspătă, dar nu prea rece. În felul acesta, păsările își satisfac periodic nevoia de îmbăiere și își pot ciuguli și aranja penajul care se mai murdărește, chiar dacă stă într-o colivie.

Un peruș are nevoie, în medie, de 10-12 ore de somn, devenind agitat dacă nu doarme suficient. Pentru a-l ajuta să doarmă, este bine să-i acoperi colivia, astfel încât să fie întuneric atât noaptea cât și dimineața, deoarece chiar și cea mai mică rază de lumină îl poate trezi. Unii peruși au „frică” de noapte, și se manifestă zburând haotic prin colivie și țipând atunci când este întuneric. Dacă pasărea ta are această problemă, dezvelește colivia, aprinde lumina și vorbește cu ea până când se liniștește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *