Alimentație ca la carte

Fiind un animal de pradă, pisica este mai întâi de toate un carnivor. Ca atare, o pisică are nevoie de proteine din carne și de 300 kcal pe zi, iar în natură, un vânat care cântărește în jur de 30 de grame îi asigură acesteia cam 60 kcal/gram. Acesta este motivul pentru care, în natură, pisica se hrănește des și în cantități mici, pe toată durata zilei.

Mulți dintre proprietarii de pisici au tendința de a da mâncare în exces animalui lor. Însă, pentru o pisică, nu este indicată o masă copioasă, care să-i umple stomacul până la refuz, fiindcă sucul gastric nu face față pur și simplu unei cantități prea mari de hrană. De aici, apar tulburările digestive, de aceea este indicat ca pisica noastră să consume cantități de hrană mai mici la intervale de timp mai scurte, decât să consume o singură porție consistentă de hrană pe zi.

Cerințele nutriționale ale pisicii

Dieta unei pisici poate conține un singur tip de alimente sau o combinație de produse, oferite, așa cum spuneam mai sus, în mod repetat pe durata unei zile. Hrana trebuie să fie echilibrată și să corespundă din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ, necesităților nutriționale ale animalului. Ca atare, nu trebuie să-ți hrănești pisica, sub nicio formă, cu mâncarea pe care o mănânci tu, chiar dacă ea îți aruncă insistent o privire rugătoare, căreia cu greu îi poți rezista. Ține mine că există diferențe majore între nevoile nutriționale ale oamenilor și cele ale pisicilor. În primul rând, pisicile au nevoie de proteine din carne și grăsimi de origine animală, dar au o dietă săracă în carbohidrați. De aceea, trebuie să îi oferi pisicii tale o hrană de calitate. Alege o marcă de specialitate, care să prezinte certitudinea unei nutriții feline corespunzătoare.

Proteinele

Proteinele se întâlnesc în structura tuturor organismelor vii. Ele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri de aminoacizi. Pentru o creștere în condiții normale și pentru o bună funcționare a țesuturilor, pisicile au nevoie de proteine de originea animală. Un aminoacid esențial pentru pisică este taurina, care în natură, este procurat din creierul șoarecilor. În trecut, lipsa taurinei din hrana pisicilor domestice, care primeau hrană procesată industrial, ducea la apariția orbirii și a bolilor cardiace. Producătorii de hrană au remediat acest deficit.

Grăsimile

Pentru micile noastre prietene blănoase, grăsimile sunt o mare sursă de energie. Atenție, însă! Pisicile au nevoie de grăsimi de pasăre sau de pește, care sunt mai lichide, nu de grăsimi animale. Evită, așadar, să cumperi un produs pe a cărui etichetă este specificat, vag, ”grăsimi de origine animală”, fără ca producătorul să indice clar despre ce grăsimi este vorba.

Vitaminele

Cât timp pisica este hrănită cu mâncare de calitate, procurată de la un producător de încredere, care respectă standardele de calitate, nu este necesar niciun adaos suplimentar de vitamine în dieta ei. Adaosul de vitamine poate fi administrat în cantități nepotrivite și poate deveni toxic. O hrană de calitate pentru pisici trebuie să conțină vitamina E, adăugată ca antioxidant.

Mineralele

Pentru a-și menține sănătatea, pisica are nevoie de minerale, dar în cantități precise, la fel ca și în cazul vitaminelor. Calciul și fosforul, în primul rând, trebuie menținute la nivelul optim, pentru a păstra sănătatea sistemului osos și a vederii. Cea mai bună soluție pentru a asigura nevoile de minerale în cantitățile necesare este hrana bine echilibrată și în concordanță cu vârsta și modul de viață al pisicii. Pe piață, există o serie întreagă de branduri de hrană adaptată diverselor etape de dezvoltare a pisicii, așa că ai de unde alege.

Ce avem în meniu?

În sălbăticie, o pisică selectează în mod instinctiv hrana de care are nevoie, bogată în proteine și nu mănâncă niciodată mai mult decât îi cere organismul. O pisică crescută în casă poate fi însă păcălită foarte ușor, prin intermediul aromelor artificiale. Pisica ”citește” cu ajutorul mirosului, drept urmare ea va consuma orice miroase a carne. De asemenea, o pisică de casă va avea tendința să consume mai multă mâncare, pur și simplu pentru că o are la dispoziție și nu trebuie să mai muncească pentru a o obține, așa cum fac pisicile din sălbăticie.

Dacă pisica ta are un stil de viață sedentar sau este sterilizată, nu este indicat să îi lași în permanență hrană la dispoziție, cu atât mai mult cu cât pisica poate mânca în orice moment al zilei. Într-o astfel de situație, blănoasa noastră prietenă își va împărți timpul între bolul cu mâncare și pat, iar tu vei contribui cu succes la creșterea ei în greutate. Nu este un secret pentru nimeni că, odată cu creșterea în greutate, apar și probleme la nivel locomotor, cardiac etc.

Pentru a fi sigur că îi oferi pisicii o hrană echilibrată, repetăm recomandarea noastră din numerele 104, 105 și 106 ale revistei Pisica. Citește cu atenție eticheta! Urmărește ca hrana să aibă un conținut cât mai ridicat de proteină animală; cu cât este mai multă proteină animală, cu atât hrana respectivă conține mai multă carne. De asemenea, verifică și calitatea grăsimii, care trebuie să fie de pasăre sau de pește.

Pisici vegetariene?

În niciun caz. Pisicile nu pot fi vegetariene pentru că organismul lor nu poate sintetiza vitaminele și alți nutrienți esențiali decât din carne. În cazuri extreme, pisica poate suporta și o dietă bazată pe proteine vegetale, dar are nevoie și de proteină animală, altfel sănătatea ei se va deteriora.

Lasă un răspuns