Agapornisul, un papagal veșnic îndrăgostit

Agapornis roseicollis sau papagalul amorez (supranumit astfel fiindcă formează perechi pe viață) este o specie de papagali originară din Africa, cu un exterior plăcut la vedere, puțin mai mic decît un peruș, cu un corp gros și o coadă scurtă.
Micuţe, frumoase şi interesante, aceste păsări sunt foarte apreciate în toată lumea, fiind afectuoși cu partenerul. Specialiștii recomandă achiziționarea unei perechi, dar dacă îți dorești un papagal blând, afectuos și educat atunci optează pentru un singur exemplar, de preferință aflat la o vârstă cât mai fragedă.

Crescut de mic, agapornisul se va atașa foarte mult de stăpân. Poate fi învățat câteva cuvinte și ca și mod de îngrjire, nu necesită o colivie prea mare, iar hrana pentru el se găsește ușor în petshopuri.

Descriere

Culoarea penajului este dominant verde, dar capul are o culoare roz intens, iar penele care îi acoperă coada sunt albastre. Masculul este aproape identic cu femela, de aceea este greu de stabilit sexul la prima vedere.

Colivia potrivită

Pasărea se mulțumește cu o colivie de mărime mijlocie, în care neapărat trebuie să-i montezi un leagăn, pe care se va balansa cu plăcere. Fiindcă îi place mult să roadă este indicat să îi pui în colivie bucăţele de lemn sau crenguţe proaspete.

Hrănirea și înmulțirea

Hrana lor identică cu cea a peruşilor, completată cu seminţe de floarea soarelui, iar pentru înmulțire, ca și la peruşi, îi este suficientă o scorbură închisă unde îşi poate aşeza materialele care vor alcătui cuibul (bucăţele de salcie, uscături de mei etc.). Numărul de ouă din cuib poate fi de 3-6 bucăţi, din care, după 21-22 de zile, vor apărea puii. Pentru creşterea puilor va fi nevoie de hrană moale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *