Sfaturi Practice

Trucuri anti zgâriat

De regulă, o pisică începe să zgârie atunci când simte nevoia să-şi întindă ghearele pe canapea, pe măsuţa de cafea sau pe mobila abia cumpărată. Deseori, obișnuim să reacţionăm agresiv atunci când micuța noastră felină începe să zgârie mobila. Totuşi, înainte de a acţiona, ar trebui să te gândeşti că pisicile au nevoie să zgârie din două motive foarte simple: fie îşi exfoliază straturile de celule moarte de pe gheare, fie îşi marchează teritoriul.

Citeste mai mult...


 

Află când trebuie să chemi medicul

De multe ori, ai observat unele shimbări minore în felul de a fi al pisicii tale, dar ai considerat că nu e neapărat necesar să chemi medicul veterinar. Uneori, însă, o clipă de neglijență face diferența dintre un caz banal și o urgență reală. Află mai jos când e musai să pui mâna pe telefon și să chemi medicul.

Citeste mai mult...


 

Primele luni din viața pisoiului tău

Ființe mici și drăgălașe, puii de pisică sunt irezistibili nu doar prin felul cum arată, ci și prin modul în care se comportă și comunică atât cu celelalte pisici, cât și cu oamenii din jurul lor. Tocmai ai adoptat un pui de pisică şi ai vrea să ştii care sunt paşii de urmat pentru ca micuţa felină să se simtă cu adevărat acasă.

Citeste mai mult...


 

Intreaba Specialistul

Î: Am o pisică în vârstă de 13 ani pe care am dus-o doar de două ori la medic pentru a-i curăța dinții în mod profesional. Medicul mi-a recomandat să merg în fiecare an cu ea pentru această operațiune. Este oare necesar să o supun acestui tratament anual? (Mircea V., București)
R: Curățarea dinților de către medic depinde în primul rând de calitatea lor. O pisică ai cărei dinți și gingii nu au o condiție bună are nevoie de o vizită la medic nu doar o dată pe an, ci chiar mai des. În cazul dinților sănătoși, acest tratament se face la intervale mai mari de timp. Curățarea dinților acasă și administrarea unei diete vor face ca vizitele la medic să fie cât mai rare. Pisicile nu sunt predispuse la carii, însă igiena dentară este importantă pentru prevenirea, depunerilor de tartru, care pot cauza distrugerea gingiilor și slăbirea dinților. 80 la sută dintre pisicile care au peste trei ani, sunt predispuse bolile periodontale (boli ale gingiilor și aleveolelor dentare). Mai mult, descompunerea bacteriilor din dinți poate duce la boli de ficat, rinichi și inimă.

Citeste mai mult...


In avion cu animalul de companie

Te pregăteşti de concediu şi ai vrea ca pisicuţa ta să-ţi fie partener de călătorie. Te gândeşti la o destinaţie externă, dar nu ştii dacă pisica s-ar putea acomoda cu avionul şi în ce condiţii poate fi realizat transportul.

O vacanţă împreună cu pisica ta va fi mai mult decât plăcută, dacă planifici totul din timp. Un prim pas este să faci o vizită la veterinar, pentru un control amănunţit, să vezi dacă este totul în regulă cu pisica ta, cum suportă temperaturile ridicate şi ce medicamente i-ar trebui administrate, în caz de urgenţă. Pisicile bătrâne, de exemplu, pot avea anumite probleme de sănătate, care le-ar putea împiedica să plece în vacanţă.

Citeste mai mult...


 

Ajută-l să socializeze!

Cu toții ne dorim căței educați, atenți la fiecare cuvânt de-al nostru, care să nu tragă în lesă atunci când ieșim cu ei la plimbare și care să nu sară pe musafiri când aceștia ne calcă pragul. Totul depinde de noi, de modul în care ne facem ascultați, de cum socializăm și cum ne învățăm câinii să socializeze.

Ce este socializarea și de ce este importantă?

Când vorbim de socializare canină ne referim, în primul rând, la socializarea câinelui foarte mic, a puiului, din momentul în care acesta ia contact cu mediul înconjurător, până la acumularea diverselor cunoștințe și experiențe care-i vor modifica și cizela comportamentul. Prima perioadă de socializare este chiar cea petrecută alături de mamă și de ceilalți pui (când cățelul are între 4 și 7 săptămâni). Acum puiul încearcă să afle care este locul său în ierarhia cuibului, se hârjonește cu ceilalți pui, se lasă dojenit de mamă etc. Din a 7-a sau a 8-a săptămână de viață, puiul poate fi înstrăinat de cuib, astfel începând ceea ce se numește socializarea umană. În această perioadă poate începe și un ușor predresaj, în interiorul locuinței (abia după vaccinurile obligatorii cățelul va putea fi scos din casă). Trebuie înlăturată orice teamă, orice senzație de suspiciune a acestuia față de experiența socializării. Introducerea câinelui în viața nostră socială și familiarizarea sa cu mediul, cu oameni noi, cu locurile și obiectele care-l înconjoară, reprezintă socializarea. Tot acest proces are menirea de a-l ajuta să interacționeze corect și fără teamă cu ceilalți.

Citeste mai mult...


 

Rețeta perfectă anti năpârlire

După o iarnă lungă și destul de friguroasă, ne bucurăm, în sfârșit, de căldura mult așteptată a soarelui. Și pisicile noastre se bucură, se întind leneșe și tacticoase sub razele calde și le mai vedem prin casă abia seara, când se culcușesc lângă noi, la loc de cinste. Dar, o dată cu schimbarea de temperatură, animalele își schimbă și părul, că doar și noi lepădăm cojoacele, ele de ce nu și-ar lepăda blana?

Odată cu venirea primăverii, ne vedem nevoiți ca, în fiecare zi, să strângem exasperați, smocuri de păr de pe haine, mochete, canapele, rugându-ne să treacă mai repede coșmarul ăsta, care are și un nume: năpârlirea. Dar îl putem înlocui destul de ușor cu un vis frumos, dacă știm ce avem de făcut!

Citeste mai mult...


 

Învaț-o la litieră în 5 pași

Pisicile sunt animăluțe foarte curate și elegante și vor învăța repede să-și facă nevoile la litieră. De regulă, puii de pisică învață această deprindere de la pisica mamă, însă dacă acest lucru nu este valabil și în cazul animăluțului tău, nu dispera. Cu puțină răbdare și cunoscând câteva “trucuri” îl vei putea educa în câteva zile.

De regulă, pisicile învață repede să folosească lădița cu nisip, deoarece sunt "programate genetic" să-și ascundă excrementele și să păstreze curate zonele în care trăiesc. În schimb, sunt mai greu de deprins cu utilizarea lădiței cu nisip pisicile luate prea devreme de la mama lor, cele care nu au avut acces la "lumea din afara cuibului" până la momentul adopției sau cele obișnuite de stăpânii pisicii mame să-și facă nevoile pe ziare sau pe cârpe.

Prima regulă este ca pisica să-și facă necesitățile în locul special amenajat pentru acest lucru.

Citeste mai mult...