Ghid de succes in acvaristica

Sfaturi pentru o menținere reușită în acvariu

Relația pe care acvaristul o stabilește cu peștii săi nu se poate compara, evident, cu afecțiunea pe care o poartă iubitorii de animale unui câine sau unei pisici. Și totuși, atunci când ne mor peștii, ne încearcă un sentiment de decepție și ne simțim, cumva, vinovați că nu am știut să le asigurăm acestora condiții mai bune de viață. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să le asigurați peștilor o viață lungă și sănătoasă.

Citeste mai mult...

Calitatea apei, un factor esențial în acvariu

Din neglijență sau din necunoașterea parametrilor apei, mulți acvariști amatori eșuează în menținerea peștilor și a plantelor în acvariu.
Noțiunile elementare de chimie a apei pe care trebuie să le aibă orice amator de acvaristică se rezumă la două valori: pH-ul care arată dacă apa este acidă sau alcalină și TH-ul, care indică duritatea acesteia. Teoretic, nu există o relație între acești doi parametri, dar observăm că apa este în general dulce și acidă sau alcalină și dură în mediu natural. De aceea, exigențele peștilor nu sunt aceleași pentru toată lumea.

Citeste mai mult...


 

Primii pesti in acvariu

Alegerea peştilor care vor popula acvariul unui începător este importantă din mai multe puncte de vedere.
De reuşita acestei experienţe va depinde nu numai viitorul acestui acvariu, dar şi succesul acestui hobby care vă va preocupa foarte mult în viitor. O primă populaţie a unui acvariu este compusă din specii robuste şi puţin pretenţioase, capabile să suporte o plajă atât de largă în ceea ce priveşte caracteristicile apei (pH, duritate sau temperatură) dar şi inerentele stângăcii ale unui neofit.
Peştii trebuie, de asemenea, să se obişnuiască cu hrana din comerţ şi să nu se teamă de colocatarii din acvariu.

Citeste mai mult...


Algele

Cum le faci să dispară din acvariu

 Orice acvarist amator s-a plâns măcar o dată de apariția algelor în acvariu! Chiar dacă momentan ați scăpat de ele, trebuie să fiți în continuare vigilenți ca acestea să nu apară din nou.

 De multe ori, algele își fac apariția la puțin timp după punerea în funcțiune a acvariului, sub forma unui strat de culoare închisă care acoperă solul care dispare la fel de subit cum a apărut. Alteori, sunt mult mai vizibile și se încolăcesc printre frunzele decorului sau se fixează pe plante....

Citeste mai mult...


Cum sa realizezi un decor natural in acvariu

Materialele naturale sunt printre cele mai utilizate în realizarea decorului unui acvariu. Dacă le alegi bine și dispui de cunoștințele necesare, vei obține un decor autentic în acvariul tău.

Acvaristul amator dorește de multe ori să realizeze un decor acvatic care să fie agreabil atât pentru spectatori cât și pentru actorii care locuiesc în el. Chiar dacă estetica este importantă, acest criteriu nu este primul de luat în considerare. Esențialul este să oferim peștilor un mediu de viață cât mai apropiat posbil de cel pe care îl întâlnesc în mediul natural.

Înainte de a demara popularea unui acvariu, trebuie să vă gândiți și la elementele de decor.

Citeste mai mult...