Fii expert in pasari

Cum alegi colivia potrivită pentru peruși

Unul dintre principiile de bază ale proprietarului unui peruș este ca acesta să aibă un spațiu de viață adecvat. Pe piață, există o sumedenie de modele de colivii de unde poți alege iar ca locație de amplasare a acestora este bine să eviți zonele din apropierea ferestrelor și a balconului, dar orientează-te totuși spre o zonă activă a casei, unde perușul să poată socializa.

Citeste mai mult...


 

Agapornisul, un papagal veșnic îndrăgostit

Agapornis roseicollis sau papagalul amorez (supranumit astfel fiindcă formează perechi pe viață) este o specie de papagali originară din Africa, cu un exterior plăcut la vedere, puțin mai mic decît un peruș, cu un corp gros și o coadă scurtă.
Micuţe, frumoase şi interesante, aceste păsări sunt foarte apreciate în toată lumea, fiind afectuoși cu partenerul. Specialiștii recomandă achiziționarea unei perechi, dar dacă îți dorești un papagal blând, afectuos și educat atunci optează pentru un singur exemplar, de preferință aflat la o vârstă cât mai fragedă.

Citeste mai mult...


 

Sfaturi utile de îngrijire a zebrei australiene

Zebra australiană (Taeniopygia guttata) este originară din ținuturile exotice ale Africii, Madagascarului, Noii Guinee, sud-estul Asiei, Australiei și a insulelor din Pacific. Zebrele australiene frapează atât prin coloritul viu al penajului, cât și prin trilurile emise. Pasăre de talie mică (circa 9-12 cm lungime), cu o greutate de 10-12 grame, zebra australiană prezintă un colorit de la roșu până la gri și ciocolatiu, cu alb. Coloritul nu diferă foarte mult între mascul și femelă, dar diferențierea sexelor se poate face pe baza culorii ciocului. Femelele prezintă ciocul de culoare portocalie, iar masculul, de culoare roșie.

Citeste mai mult...


 

Sfaturi de îngrijire a perușilor

Pe numele său științific "Melopsittacus undulatus" (perușul ondulat), acest mic papagal este o pasăre sociabilă, vioaie, curioasă și inteligentă. De regulă, un peruș în captivitate poate trăi până la 9-10 ani, dacă este perfect sănătos. Îngrijirea perușilor nu necesită multe ore pe zi iar primul lucru la care trebuie să te gândești este dimensiunea coliviei. Pentru o pereche, ea trebuie să fie spațioasă, de preferat dreptunghiulară, și să permită o mobilitate mai mare a perușilor și eventual câte un mic zbor cu avânt, când nu pot ieși afară. Colivia trebuie să fie din oțel inoxidabil, să aibă atașate vase pentru mâncare și apă, precum și bare și eventual inele suspendate pe care micul membru al familiei să se poată cățăra și unde să-și poată găsi locul de dormit. Partea inferioară trebuie să aibă o tăviță detașabilă, pe care o puteți acoperi cu hârtie albă.

Citeste mai mult...


Nimfele, o companie veselă

Nimfele ( Nymphicus hollandicus) se aseamănă cu papagalii cacadu și provin din Australia. Sunt păsări blânde și docile, nomade prin natura lor, călătorind de-a lungul pajiștilor și savanelor australiene, în căutarea hranei și a unor locuri potrivite pentru cuibare.

Nimfele sunt cei mai mici papagali din familia Cacatuidae, având numeroase caracteristici comune: creasta specifică, capul lat și aspecte legate de comportament (atât femelele, cât și masculii participă la incubarea ouălor). Când sunt amenințați, atât papagalii nimfă cât și cacadu adoptă o poziție specifică, ghemuindu-se, își ridică puțin aripile și scot un sunet specific. Se spune că niciun alt papagal australian nu are această reacție.

Citeste mai mult...